Gratis online ´summit` voor duurzame ondernemers

Gratis online summit via ´Doing Business & Doing Good`

Gratis online summit voor duurzame ondernemers

Graag willen wij (vooral ook startende) duurzame ondernemers wijzen op een nieuw Internet-platform onder de naam Doing Business & Doing Good.

Dit platform biedt gratis online advies-sessies (´summits`) aan, voor ondernemers die graag eens met duurzaamheid experts van gedachten willen wisselen over wat er op het gebied van duurzaamheid eventueel nog verbeterd kan worden binnen hun bedrijf of organisatie.

Momenteel zijn er 26 duurzaamheid experts betrokken bij dit initiatief, maar dat aantal zal nog toenemen. Deze experts zullen praktische tips, tools en strategieën gaan delen in interview formats. De interviews zijn gratis en alle experts geven daarbij ook nog een extra gift weg (een gratis boek, webinar, product, adviestijd, etc.). Dit allemaal om duurzame ondernemers te helpen en inspireren om ´sustainability champion` te worden binnen hun eigen bedrijfssector.

Geïnteresseerd…?
Meld je dan aan op Doing Business & Doing Good

Onderstaand zie je enkele van de bij dit initiatief betrokken duurzaamheid experts (waaronder Geanne van Arkel, Head Sustainablity bij onze duurzame partner Interface 🙂 )

Gratis online ´summit` voor duurzame ondernemers

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Samen veranderen

Jonge Leiders samen aan de slag voor een Duurzamer Nederland

Samen veranderen - Jonge Leiders aan de slag voor Duurzamer NederlandOp dinsdag 29 augustus 2017 organiseert MVO Nederland, samen met Jan Terlouw, De Groene Zaak, DJ100 en Social Enterprise NL een werkbijeenkomst onder de naam ´Jonge leiders samen aan de slag voor een duurzamer Nederland`.

De betrokken organisaties en personen willen tijdens deze werkbijeenkomst samen met ´jong ondernemend Nederland` het Manifest (in februari van dit jaar opgesteld door jonge politici, onder leiding van Jan Terlouw) vertalen naar de ondernemerspraktijk.

Een uitstekende gelegenheid dus om vragen te beantwoorden als ´Waar liggen kansen voor morgen?` en ´Hoe kunnen politici en ondernemers effectief en in vertrouwen samenwerken aan een nieuwe, meer duurzame economie?`

Belangstellenden kunnen meer informatie vinden over (en zich opgeven voor) deze werkbijeenkomst, die plaats zal vinden in het Hoofdkantoor Alliander Bellevue te Arnhem, door te klikken op onderstaande afbeelding.

Samen veranderen - Jonge Leiders aan de slag voor Duurzamer Nederland

Klik op bovenstaande afbeelding voor meer informatie over – en eventuele aanmelding voor – de werkbijeenkomst.

 Verander Nederland samen met jonge leiders in een duurzamer land !

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Persbericht Searious Business

Overhandiging oproep slimmer plasticgebruik aan VNO-NCW

Persbericht Searious BusinessSlimmer omgaan met plastic vaak genegeerd

Wat begon als steun in de rug voor koplopers uit het bedrijfsleven, eindigde afgelopen maand als succesvolle Signwithasmile campagne bij Burgers’ Zoo. Daarbij vroeg Searious Business de gehele maand juni op een creatieve en confronterende manier aandacht voor het belang van minder plastic verspilling. Een stop op fossiel plastic – dat zou echt het verschil maken.

Persbericht Searious Business“We moeten stoppen met alleen maar praten over circulaire economie, maar lef tonen met innovaties en vooral slim samenwerken.” Dat zei VNO-NCW voorzitter Hans de Boer vandaag in Den Haag bij de overhandiging van de uitkomsten van de Signwithasmile campagne – een oproep met ruim 500.000 mensen. Hans de Boer kreeg de oproep uit handen van Willemijn Peeters, gamechanger in de wereld van plastic. Partijen als Searious Business en VNO-NCW willen zorgen voor een versnelling, zodat veel meer plastic wordt hergebruikt en er dus ook geen plastic in de oceaan terecht komt.

Bedrijven in Nederland kunnen nog veel slimmer (her)gebruik maken van plastic. “Veel bedrijven pakken hun plasticgebruik niet aan, omdat het moeilijk is om de benodigde kennis en expertise in huis te halen. “Toch moeten we daar naar toe, want het is beter voor het milieu én als je het slim doet, is er goed geld mee te verdienen”, aldus Willemijn Peeters, van Searious Business.

Iedere minuut
Persbericht Searious BusinessWereldwijd komt er iedere minuut 20.000 kilo plastic in de oceanen terecht. Op de haaienruit in het tropisch koraalrifaquarium Burgers’ Ocean maakte een meterslange doorzichtige sticker op confronterende wijze duidelijk hoe de oceaan er binnen afzienbare tijd uitziet als de plastic soep niet snel een halt wordt toegeroepen. Met een selfie totem en online konden bezoekers tekenen met hun glimlach voor minder plastic verspilling door bedrijven. Olympisch zwemkampioen Inge de Bruijn fungeerde daarbij als ambassadeur.

Koplopers
Als Ocean Ambassador van Nederland werkt Willemijn Peeters vanuit haar bedrijf Searious Business met name met bedrijven en onderzoeksinstellingen aan innovatieve bedrijfsoplossingen in de bronaanpak van plasticvervuiling. De koplopers en concrete maatregelen die Searious Business met bedrijven neemt, zijn online te vinden op www.seariousbusiness.com

“Je ziet op dit moment een enorme versnelling in het aan de praat krijgen van de circulaire economie en hergebruik van grondstoffen. Nederlandse bedrijven zijn koploper. Met het nieuwe Kabinet willen we deze handschoen verder oppakken, want er is nog veel meer munt uit te slaan voor milieu én economie”, aldus Hans de Boer van VNO-NCW.

Persbericht Searious Business

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Overbevolking en Overconsumptie

Overbevolking en overconsumptie leiden tot ´biologische vernietiging`

overbevolking en overconsumptieDe ´National Academy of Sciences` in Amerika heeft onlangs een verontrustend rapport gepubliceerd, waarin door wetenschappers wordt gewaarschuwd dat we sneller dan we denken op weg zijn naar een massa-extinctie, zoals die zich 65 miljoen jaar geleden voordeed (toen alle dinosauriërs uitstierven).

Vele diersoorten verliezen in razendsnel tempo leefgebied door menselijke overbevolking en overconsumptie. Zo verloor in de afgelopen eeuw bijna de helft van de zoogdieren op het land zo’n tachtig procent van hun leefgebied en is gedurende de afgelopen decennia 50 procent van alle dieren van de aardbodem verdwenen.

In het rapport wordt benadrukt:
“De mensheid zal uiteindelijk een hele hoge prijs moeten betalen voor het reduceren van het enige dierlijk leven dat we in dit universum kennen.”

Geïnteresseerden kunnen kennis nemen van de inhoud van dit rapport, door te klikken op onderstaande afbeelding:

overbevolking en overconsumptie

Suggesties voor Nederland:
Betaling Kinderbijslag beperken tot maximaal 2 kinderen.
Ontwikkelingshulp voor gebruik/voorlichting voorbehoedsmiddelen opvoeren.

PS:
Deze suggesties zijn afkomstig van Nico van der Wel en geven niet perse de mening weer van alle Partners en Members binnen dit platform!

overbevolking en overconsumptie

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

INVESTERINGSRISICO

Investeringsrisico voor beleggers/aandeelhouders in de olie- en gassector

Investeringsrisico oliesector gassectorAls we – zoals afgesproken binnen het Klimaatakkoord van Parijs – de opwarming van ons klimaat binnen de 2 graden Celcius kunnen (en zullen moeten) houden, zal dat resulteren in de nodige investeringsrisico´s voor beleggers / aandeelhouders in de olie- en gassector ALS ER BINNEN DIE SECTOR GEEN DRASTISCHE MAATREGELEN WORDEN GETROFFEN OP HET GEBIED VAN BEDRIJFSINVESTERINGEN.

Deze conclusie wordt getrokken in een rapport van het ´Carbon Tracker initiative`, in samenwerking met ondermeer het Nederlandse pensioenfonds PGGM. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat als de grootste 69 olie- en gasbedrijven in de wereld doorgaan met ´business as usual`, zij in 2025 zullen blijven zitten met onverkoopbare olie- en gas voorraden ter waarde van ongeveer 2 biljoen Euro (2,3 trillion US$).

Het lijkt ons belangrijk dat beleggers/aandeelhouders binnen de olie- en gassector zich bewust zijn van bedoelde investeringsrisico´s. Reden waarom wij onderstaand een link aanbieden naar bedoeld rapport van Carbon Tracker (klik daarvoor op onderstaande afbeelding)

investeringsrisico oliesector gassector

Klik op bovenstaande afbeelding voor rapport over investeringsrisico in olie- en gassector.

Investeren in de duurzame sector levert minder investeringsrisico op!

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Een ongemakkelijke waarheid

ongemakkelijke waarheidVoor veel mensen is ‘klimaatverandering’ een nogal vermoeiende abstractie. Iets wat misschien ooit wel gaat gebeuren, maar waarvan nog lang niet zeker is of het wel door de mens veroorzaakt wordt.

Beter geïnformeerde mensen weten dat bijvoorbeeld het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) regelmatig verontrustende rapporten naar buiten brengt en proberen hun leven te beteren door ondermeer zonnepanelen te plaatsen en een hybride of elektrische auto te kopen.

ongemakkelijke waarheidGuy R. McPherson (een Amerikaans wetenschapper en emeritus-hoogleraar natuurlijke hulpbronnen, ecologie en evolutiebiologie aan de Universiteit van Arizona) stelt echter dat het IPCC ‘diepgaand beïnvloed wordt door politieke krachten’, terwijl de Amerikaanse paleontoloog Peter Ward (die stelt dat de biosfeer, beschouwd als een complex organisme, uiteindelijk suïcidaal is) stelt: ‘De wetenschap heeft een inherente neiging conservatief te voorspellen, maar desondanks zie je dat ze hun voorspellingen in de loop der jaren stapje voor stapje naar boven bijstellen. Ik denk dat ze zo willen voorkomen dat mensen de boodschap anders zo angstwekkend zouden vinden dat ze zich er volledig voor zouden afsluiten.’
(zie in dit verband ook: Psychoanalyse en Klimaatprobleem)

Hoewel McPherson en Ward een andere toon hanteren en deels ook andere accenten leggen, is de boodschap van deze wetenschappers eenduidig: het is te laat. We zijn het ´point of no return` al gepasseerd. De klimaatverandering zal hoe dan ook (en mogelijk al op relatief korte termijn) leiden tot miljarden doden – en in het ergste geval tot het uitsterven van de mens.

McPherson legt met name ook nadruk op het tot nu toe onderbelichte gevaar van het vrijkomen van het broeikasgas methaan als ´smeltende tijdbom` onder het poolijs en ondermeer ook onder de permafrost in Siberië (zie ook: Methaan – de smeltende tijdbom)

Een nogal ongemakkelijke waarheid dus…

Voor geïnteresseerden:
Bekijk onderstaande lezing van Guy McPherson:

ongemakkelijke waarheid

Klik op bovenstaande afbeelding voor het bekijken van de lezing van Guy McPherson.

In hoeverre hier sprake is van een ongemakkelijke waarheid of een (ons inziens, op z´n minst) verontrustende boodschap, laten we graag aan het eigen oordeel van de lezer over.

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Wetsvoorstel ´Ruimte voor Duurzaamheidsinitiatieven`

Feedback op wetsvoorstel mogelijk tot en met 30 juni 2017

Wetsvoorstel ´Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven`Middels het wetsvoorstel ´Ruimte voor Duurzaamheidsinitiatieven` wil het ministerie van Economische Zaken binnenkort vergaande duurzaamheidsafspraken mogelijk maken.

Op basis van dit wetsvoorstel kan Iedereen straks een duurzaamheidsinitiatief indienen. De duurzaamheidsinitiatieven waarvoor voldoende draagvlak blijkt te bestaan binnen het bedrijfsleven en consumenten- en maatschappelijke organisaties zullen vervolgens worden omgezet in wetgeving.

Om het wetsvoorstel af te ronden vraagt de minister om uw feedback!

U kunt uw feedback geven op de pagina Internetconsultatie van Overheid.nl 

Wetsvoorstel ´Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven`

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Het Nieuwe Ondernemen

Panel ´Het Nieuwe Ondernemen` van Follow the Money

Het Nieuwe Ondernemen

Enkel en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Het ´nieuwe ondernemen` – waarbij mens en planeet centraal staan – krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Maar hoe werkt dit precies? Waar liggen de kansen voor nieuwe ondernemers? Tegen welke muren lopen ze aan? Hoe maken we onderscheid tussen de ondernemers die daadwerkelijk maatschappelijke en ecologische waarde creëren, en degenen die doen alsof?

Het Nieuwe OndernemenOm hierover met ondernemers, investeerders en consumenten in gesprek te gaan heeft Follow the Money (FTM) – de inmiddels bekende beweging van onafhankelijke journalisten – onlangs een panel geopend over het ‘nieuwe ondernemen’. Hoe werkt dit nieuwe ondernemen – waarbij mens en planeet centraal staan – precies? Waar liggen de kansen voor nieuwe ondernemers? En tegen welke muren lopen ze aan?

Ben jij een ´nieuwe ondernemer` (of wil je dat worden), een impact investeerder of een geïnteresseerde consument? Dan is deelname aan het panel ´Het Nieuwe Ondernemen` wellicht ook interessant voor jóu.

Het Nieuwe Ondernemen - Meer informatie

Wanneer je meedoet aan het panel ontvang je regelmatig een vragenlijst. Ook ontvang je updates over wat er binnen FTM gaande is en wordt je als eerste uitgenodigd voor events over het nieuwe ondernemen waar je andere professionals uit het veld kunt ontmoeten.

Wil je meedoen?
Dan kun je je hier registreren:Het Nieuwe Ondernemen - Mee doen

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Innovatie-evenement

Innovatie-evenement voor de agro- en tuinbouwsector

Innovatie-evenement voor de tuinbouw- en agrosectorPersbericht van de Kamer van Koophandel

Op 5 juli 2017 organiseren de Kamer van Koophandel en de Greenports Aalsmeer en Noord-Holland Noord het innovatie-evenement  “Innovatie Ontketend Slimme oplossingen voor een groene toekomst” rond duurzaamheid en innovatie in de agro- en tuinbouwsector.

>> Programma en Locatie van het Innovatie-evenement <<

Tijdens de bijeenkomst staan de innovatie-uitdagingen van bedrijven centraal

Innovatie-evenement voor de agro- en tuinbouwsectorOp het evenement in Hotel Inntel te Zaandam worden innovatie-uitdagingen door een aantal bedrijven (de zgn. uitdagers) gepitcht. Na de pitches krijgen de deelnemers tijdens de Kennismarkt de gelegenheid om onder vier ogen hun idee/oplossing te delen met de uitdagers. De uitdagers bepalen aan de hand van de ingebrachte oplossingen of ze met de betreffende bedrijven in zee willen gaan.

Daarnaast zijn er op de Informatiemarkt diverse stands aanwezig met organisaties op het gebied van innovatie, internationale uitdagingen, financiering van innovatie, hulp bij octrooien in samenwerkingsverbanden, informatie en advies, etc.

En natuurlijk is er volop ruimte om te netwerken!

Geïnteresseerd?
Dan kunt u zich hier aanmelden voor kosteloze deelname:

Aanmelden voor Innovatie-evenement

Voor meer informatie over dit innovatie-evenement kan contact worden opgenomen met Elly van Wattingen (06-22930133) en Lydia de Vries (06-52505970) van de Kamer van Koophandel.

Innovatie-evenement voor de agro- en tuinbouwsector

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Trump en het Klimaatakkoord

Trump en KlimaatakkoordNu Trump het Klimaatakkoord van Parijs – onder invloed van de klimaatontkenners binnen de Republikeinse partij in Amerika – heeft afgewezen, kunnen we rustig stellen dat Amerika daarmee haar rol als ´leider van de democratische, vrije wereld` heeft verspeeld.

Een leider die zich op één lijn stelt met de leiders van landen als Syrië en Nicaragua, kan niet meer serieus genomen worden als het gaat om het oplossen van wereldproblemen.

Gelukkig lijkt de afwijzing van het Klimaatakkoord door Trump de Europese leiders te hebben wakker geschud. Laten we daarom hopen dat de Europese leiders de uitdaging aannemen om – samen met gelijkgestemde leiders, landen en staten in de wereld – een voortrekkersrol te gaan spelen bij het weer gezond, vreedzaam, welvarend en daarmee ook ´groot` maken van alle samenlevingen op onze mooie planeet.

Kleinzielige en (geestelijk) onvolwassen types als Trump kunnen gevaarlijk worden als we ze hun gang laten gaan en hun zin geven als ze een grote mond opzetten… 😉

Trump en Klimaatakkoord

Ook zónder Trump kan (en moet) het Klimaatakkoord van Parijs een succes worden!

>> duurzaam nieuws <<

Deel dit met uw netwerk:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone