Goede waste management

Goed waste management betekent goed grondstoffen management. Goed omgaan met reststromen is onderdeel van de circulaire economie. Het verschil tussen die twee: grondstofstromen zijn gevolg van een economische handeling. Circulaire economie gaat over intelligent omgaan met waarde en dan is duurzaamheid een gevolg en zijn grondstoffen een middel. Je moet als bedrijf nadenken hoe je producten ontwerpt die geen afval creëren. Dat is een economisch vraagstuk. Vanuit de klant gezien is afval een gevolg van slecht inkoopbeleid.

Afval is feitelijk inkoopverspilling

Hoe kan inkoop bijdragen aan beter waste management? Zij maken keuzes en die keuzes bepalen de berg afval. Met toeleveranciers moet je afspraken maken over de terugname daarvan. Je kunt denken aan een product-dienst combinatie, dat je niet alleen koopt maar juist leaset. Daarin zijn ook initiatieven ontstaan. Een overeenkomst met bedrijven die producten terugnemen aan het aan einde van de gebruiksfase. Dan voorkom je dat het afval wordt. Het kan zijn dat de inkoper uiteindelijk meer geld kwijt is aan initiële aankoop, maar zoveel op waste management bespaart dat het de organisatie als geheel kosten bespaart. Wel dienen binnen de organisatie dan de sturingsmechanismen in lijn te zijn. Bijvoorbeeld dat een inkoper niet alleen aangestuurd wordt op kostenreductie of laagste prijs, maar ook op kostenbesparingen verderop in de organisatie.”

Wat zijn goede voorbeelden van (innovatief) waste management?

“Enkele jaren terug kwam Philips in een project met onder andere Coolrec (een Van Gansewinkel bedrijf) met de Senseo Eco Viva die 50% recycled materiaal bevat. Een voorbeeld daarvan is een traject dat Coolrec heeft met Miele, waar ze onderdelen apart uit de machines halen om terug te leveren aan de fabrieken van de producent zelf. Op het vlak van kunststoffen vind ik onze samenwerking met Better Future Factory een inspirerend voorbeeld waar met 100% recycled kunststof een filament wordt gemaakt voor 3D printers.”

Waar liggen de overeenkomsten en verschillen

Vanuit circulair ondernemen denk je vanuit de grondstof, die moet hernieuwbaar zijn in plaats van herbruikbaar. Je voegt een extra dimensie toe waardoor we minder materiaal van de planeet nodig hebben, vooral door te kiezen voor een grondstof die weer snel aangroeit of hernieuwt. Vanuit de circulaire gedachte is het afvalproduct weer grondstof voor de aarde. Hoe kan ik met dit afval een extra dimensie toevoegen, waardoor we minder materiaal uit de planeet nodig hebben? Zowel goed waste management als circulair ondernemen voorkomt afval. Dat is allebei goed. Als je geen afval produceert hoef je niet meer te gebruiken. De vraag is: hoe kun je nou afvalstromen inzetten om nieuwe producten te produceren? Wij hebben een concept op de markt gebracht dat de ouderwetse kartonnen bekertjes met plastic coating vervangt. De nieuwe bekertjes zijn van suikerriet en coaten we met PLA – dat is een hernieuwbare grondstof.
 

Bekijk meer: