LED Verlichting

Je bespaart thuis zo maar zeventig tot tachtig procent op je verlichtingsenergie. De techniek is nu zo ver dat de consument het onderscheidt niet meer ziet tussen een standaard lamp en de nieuwste LED lampen”, vertelt Burghart, die in zijn eigen showroom ziet dat de vraag en de verkoop van LED enorm is toegenomen. “LED is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat Led-verlichting blauwe lichtpuntjes zijn en geen licht geven is allang verleden tijd. Tegenwoordig zijn er zelfs retrofit LED lampen (met een normale fitting) waar een ‘step’ dim functie in is verwerkt. Dus ‘dimmen zonder dimmer’ met elke bestaande schakelaar. Hierdoor is een dure LED dimmer niet meer nodig. Dit is niet alleen voor particulieren heel interessant maar ook voor de professionele markten zoals horeca en zorg. Dat is echt de nieuwste trend. Momenteel is negentig procent van wat wij op de markt brengen LED.”

Wat is de besparing?

LED verlichting is de meest duurzame verlichting, met gemiddeld zo’n 85 procent energiebesparing ten opzichte van de gloeilamp (bron: Milieucentraal). “Hoe duurzaam LED is, hangt ervan af waar je het tegen af zet”, weet Burghart. “Met een gloeilamp is allang geen vergelijk meer te maken. De nieuwste LED- lampen verbruiken zelfs al minder dan de helft van tl- en spaarlampen. Onlangs leverden wij bijvoorbeeld de verlichting voor het Volendams museum. In plaats van TL-lampen is het nu allemaal LED, waardoor men nu opeens de details in de kunstwerken kan zien die voorheen nooit opvielen.”

Eglo Verlichting Nederland

EGLO Verlichting Nederland is de grootste fabrikant en groothandel in verlichting, maar installeert zelf geen lampen. Daar huurt zij een externe partij voor in. “Die samenwerking is belangrijk. Wij hebben een installateur nodig om die lampen goed aan te sluiten. Deze partij voert het uit, wij leveren enkel de lampen. Wij geven advies en de installateur regelt naaste het plaatsen en aansluiten van de nieuwe verlichting ook dat de oude lampen worden afgevoerd.  Andersom komen zij ook met  projecten waar verlichting benodigd is.”
 

Bekijk meer: