Duurzame producten

Duurzame producten zijn volgens onze begripsdefinitie producten die een duidelijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de sociale- en milieu effecten binnen de volledige ‘Life Cycle’. Maar tegenwoordig wordt er bij zowat ieder product vermeld dat het duurzaam is, dus hoe weet je wanneer dit nu écht zo is?

Eisen van duurzame producten

Er zijn talloze voorbeelden van duurzame producten, enkele duurzame materialen zijn bijvoorbeeld vilt, tarwestro en bamboe. Deze producten voldoen aan de 3 eisen zodat het zich mag labelen als een duurzaam materiaal. De 3 eisen zijn:

1. Lange houdbaarheid / product gaat lang mee
Waarom is dit duurzaam? Wanneer er producten geproduceerd worden voor de lange termijn, dan betekent dit dat er een aanzienlijk kleiner aantal gemaakt hoeven te worden. Dit bespaard de hoog nodige grondstoffen.

2. Bevat geen schadelijke stoffen
Hier wordt er bedoeld dat het product zowel tijdens gebruik als wanneer het in het ‘afval proces’ terecht komt, het zowel voor mens en dieren als natuur niet schadelijk is.

3. Geproduceerd op ‘mensvriendelijke manier’
Dit betekent dat de mensen die het product hebben geproduceerd niet met hun gezondheid voor hoeven te betalen. Een voorbeeld hiervan is dat een product niet vanuit kinderproductie mag komen.

Wat kan jij doen?

Wil jij naast het aankopen van duurzame producten nog meer bijdragen aan het milieu? Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Het scheiden van je afval. Heb je geen idee wat en hoe er afval gescheiden moet worden? Dan kan jij dit opzoeken op afvalscheidingswijzer.nl.
  • Denk bewust na over de vervoerskeuze. Zonder twijfel zijn natuurlijk de fiets en het lopen de meest natuurlijk vriendelijke manier om jezelf van plek A naar B te brengen. Moet je verder reizen dan is de trein de minst schadelijke manier van vervoer

Naast deze twee voorbeelden zijn en er nog talloze andere handelingen die jij kan je eigen kan maken en hierdoor bijdragen aan het milieu!

Bekijk meer: