CO2 reductie, wat is dat?

CO2 is de chemische formule van koolstofdioxide. Dit is een kleurloos en reukloos gas dat in de atmosfeer voorkomt. Het grootste deel van de CO2 uitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Deze worden verbrandt om energie op te weken. Hierbij valt te denken aan warmte, gas en elektriciteit. De opwekking van energie uit deze fossiele brandstoffen brengt echter steeds een grotere schade toe aan het milieu. Om ervoor te zorgen dat onze aarde leefbaar blijft, is er steeds meer aandacht voor CO2 reductie.

Meehelpen aan de CO2 reductie

We produceren veel te veel CO2, maar het is lastig om deze uitstoot te verminderen. Toch wordt er in steeds meer huishoudens meegeholpen aan de CO2 reductie. Zo wordt er minder energie verbruikt en wordt deze zelf opgewekt. Minder energie verbruiken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zo helpt het al om energiezuinige verlichting en zuinige ketels te gebruiken. Ook door middel van afvalscheiding, recycling en de aanschaf van milieuvriendelijke producten kunt u een bijdrage leveren aan de vermindering van CO2. Uitlaatgassen zorgen ook nog eens voor een flinke CO2 uitstoot. Door wat vaker te fietsen of gebruik te maken van het openbaar vervoer, kunt u al snel een bijdrage leveren aan een beter milieu. Er zijn dus tal van oplossingen beschikbaar om mee te werken aan een lagere CO2 uitstoot.

Energiezuinige lampen

Een oplossing die weinig geld kost, is energiezuinige verlichting. Voor het opwekken van elektriciteit wordt gas of steenkool verbrand. Dit zorgt weer voor vervuiling en klimaatverandering. Met energiezuinige lampen kunt u uw woning goed verlichten. U levert hiermee een bijdrage aan het milieu en u bespaart ook nog eens flink wat energie. Dit is weer goed voor een lagere energierekening.

Grote energieverbruikers

In elk huishouden worden wel een aantal grotere energieverbruikers, als wasmachines, drogers, koelkasten en afwasmachines gebruikt. Elektrische apparaten gebruiken steeds minder energie. Toch stijgt het totale elektriciteitsgebruik per huishouden, want we gebruiken steeds meer apparaten. Hierdoor neemt de CO2 uitstoot ook weer toe. Om een bijdrage te leveren aan een beter milieu kunt u zuinige apparaten kopen. Deze zijn te herkennen aan het energielabel. Ook is het een aanrader om de apparaten niet meer op stand-by te laten staan. Hiermee bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar.

Bekijk meer: