Zonnepanelen op water

Pilot van Rijkswaterstaat met zonnepanelen die op het water drijven

Rijkswaterstaat voert een pilot uit met tweezijdig werkende zonnepanelen die op het water drijven. Deze pilot wordt in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam uitgevoerd in baggerdepot De Slufter op de Maasvlakte. Volgens Rijkswaterstaat kunnen drijvende zonnepanelen op ongebruikte wateroppervlakken een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse stroomproductie.

zonnepanelen op water“18 Procent van Nederland bestaat uit (binnen)water. Als je hiervan 1 tot 2 procent zou gebruiken voor drijvende zonnepanelen, dan kan je hiermee 2 tot 4 miljoen huishoudens van duurzame stroom voorzien”, zegt Rik Jonker, coördinator zonne-energie bij Rijkswaterstaat.

Industriële wateroppervlakken benutten voor zonnepanelen op water

Zonnepanelen op water zijn ook uitstekend toe te passen op industriële wateroppervlakken, waar bedrijven en de Rijksoverheid normaal gesproken niet zo veel mee doen . Zo bestaat bijvoorbeeld 11 procent van ieder Nederlands bedrijventerrein uit water. Dit is een verplichting van de Rijksoverheid. Door het zogenaamde ‘boezemwater’ op bedrijventerreinen, wordt mede voorkomen dat Nederland onder water komt te staan.

SunFloat – de producent van zonnepanelen op water

Het idee voor de drijvende zonnepanelen op het water is tijdens een zeiltocht ontstaan. De bedenker realiseerde zich dat het verspilling is om het ontoegankelijke wateroppervlak bij windparken onbenut te laten. Hij zag mogelijkheden voor drijvende zonnepanelen. Dit resulteerde in SunFloat, een startend bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van zonnepanelen op het water.

De zonnepanelen draaien op het water mee met de zon en gebruiken de reflectie en koeling van het water. Zo brengen deze zonnepanelen op water naar verwachting 25 tot 30 procent meer duurzame energie op dan vergelijkbare vaste zonnepanelen op het land.

zonnepanelen op water

>> duurzaam nieuws <<