´Recept voor Duurzaam Denken`

duurzaam denken

Klik voor groter beeld van ons melkwegstelsel

Duurzaam denken = Milieuvriendelijk

Velen van ons worden volledig in beslag genomen door de dagelijkse beslommeringen bij het ´veilig stellen` van ons eigen kleine plekje op deze aarde.

Maar er zijn af en toe gelukkig ook mensen die ons bestaan in een breder perspectief kunnen (hebben leren) zien. Zoals bijvoorbeeld Wubbo Ockels, toen hij de aarde vanuit de ruimte zag en zich realiseerde hoe kwetsbaar onze kleine planeet is binnen het onmetelijke heelal waarin we ons bevinden.

Waar we allemaal het gevaar lopen om opgeslokt te worden door onze dagelijkse beslommeringen en daardoor niet echt aan ´duurzaam denken` (én handelen!) toekomen, denk ik daarom dat het een goed recept voor duurzaam denken is als we op gezette tijden eens de tijd nemen om ons te verdiepen in de geheimen van het heelal (of wellicht één van de heelallen?) waarin we wonen.

Mijn eigen ervaring daarbij is tweeledig:

  1. Ik realiseer me dan weer eens hoe nietig ik als persoontje in feite ben, wat me aanzet tot de nodige bescheidenheid en waardoor persoonlijke belangen relatief onbelangrijk (b)lijken;
  2. Ik realiseer me dan óók hoe gelukkig we ons moeten prijzen dat we op zó een mooi plekje in de onmetelijke en door geweldige natuurkrachten vaak ook vijandige ruimte mogen leven.

Dat zijn dan ook bij uitstek de momenten die me inspireren om op duurzame wijze met m´n omgeving om te gaan en er over na te denken hoe ik ook vanuit een breder perspectief duurzaam denken en doen binnen onze samenleving kan helpen bevorderen.

En omdat dit ´recept voor duurzaam denken` mij helpt (ik probeer dit ´medicijn` dan ook dagelijks in te nemen), wil ik het ook graag aanbevelen aan anderen die door hun dagelijkse beslommeringen het bredere perspectief uit het oog dreigen te verliezen.

Houd hierbij ook het volgende advies van Dalai Lama XIV in gedachten:
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Duurzaam denken is goed voor ons milieu én onszelf !

Dit bericht is gepubliceerd door Nico van der Wel