Polly Higgins

Polly Higgins in ´Room for Discussion`

Polly HigginsOp 31 mei jl. was Polly Higgins (´Lawyer of the Earth`) te gast in Room for Discussion (het interview platform van de Universiteit van Amsterdam), waar zij samen met Mr. Jaap Spier (een van de initiatiefnemers van de ´Oslo Principles`) geïnterviewd werd over de door haar voorgestelde en geconcipieerde ´Ecocide-wet`.

Over Mr. Jaap Spier willen we kort zijn. Hij vond de ´Ecocide-wet` wel een aardig idee, maar vond het toch vooral belangrijk dat staten c.q. overheden eerst eens moeten weten wat ze (conform de ´Oslo Principles`) moeten doen om de wereld duurzamer te maken. Je zou toch denken dat ze dat na de Klimaattop in Parijs zo langzamerhand toch wel weten…?

Polly Higgins uitte zich wat positiever over de ´Oslo Principles` en vond dat er zeker ook behoefte is aan dit initiatief. Al was het alleen maar om mede de aandacht te vestigen op ´extreme situaties die om extreme maatregelen vragen`.

Polly Higgins zet in dit interview (zie onder) verder uiteen, dat het haar niet gaat om het toevoegen van een wet aan reeds bestaande wetten, maar om een ´rethinking` van de bestaande wetgeving in haar geheel, waardoor er een verandering van perspectief kan plaatsvinden en ecocide op internationaal niveau als een misdaad wordt (h)erkend.

Aan Polly Higgins gevraagd hoe zij staat ten opzichte van TTIP antwoordt zij, dat dit soort handelsverdragen qua rechtskracht ondergeschikt zijn aan het internationaal strafrecht (op welk niveau de door haar voorgestelde ecocide-wet moet gaan gelden). Als bedrijven binnen het kader van een handelsverdrag als TTIP ecocide zouden plegen, dan zouden ze in ieder geval dus in aanraking komen met de door Polly Higgins bepleitte ecocide-wet.

Gevraagd naar de vorderingen bij het invoeren van de ecocide-wet antwoordt Polly Higgins dat het nog een hele uitdaging is, met name ook gelet op het vaak ontbreken van de noodzakelijke politieke wil binnen de Westerse wereld.

Bekijk het gehele interview, door te klikken op onderstaande afbeelding:

Polly Higgins in Room for Discussion

Zie ook:
Interview met Polly Higgins in Tegenlicht

Mensen als Polly Higgins hebben we nodig !

>> duurzaam nieuws <<