Introductie ´TOKEN´

Met Blockchain is TOKEN ‘s werelds eerste community-owned koffiemerk

Blockchain koffie TokenMorgen 21 juni 2018 vindt de officiële marktintroductie plaats van het koffiemerk “Token”. Dit nieuwe koffiemerk is opgericht om ’s werelds eerste volledig end-to-end blockchain koffie te worden. Token, een initiatief van de Stichting FairChain en ondersteund door FairChain koffiebrander Moyee Coffee, gebruikt blockchain technologie om Westerse koffiedrinkers direct te verbinden met de gemeenschappen die hun bonen telen en branden.

“Blockchain technologie maakt de enorme ongelijkheid in de koffieketen transparant voor consumenten. Token omarmt die transparantie en biedt een oplossing”, zegt FairChain oprichter Guido van Staveren. “Door consumenten uit te nodigen onderdeel te worden van onze onderneming, is Token een sprong voorwaarts naar leefbare inkomens voor de koffieboeren. Zonder extra kosten voor de consument. Het gaat om gelijke waardeverdeling Blockchain koffie Tokenvoor alle partijen in de keten.”

De huidige koffieketen wordt gedomineerd door een handvol Big Coffee bedrijven die miljarden investeren in marketing, maar weinig tot niets in de boeren. Tegelijkertijd kunnen de meeste van de 25 miljoen koffieboeren wereldwijd amper hun productiekosten dekken, laat staan sociale en milieukosten.

Veel merken – koffie en andere levensmiddelen – geloven dat blockchain de transparantie en efficiëntie biedt die nodig is om dit systeem te veranderen. Echter, waar de meeste merken blockchain verkennen met kleine experimenten, is Token het eerste volledig end-to-end blockchain koffiemerk.

End-to-end blockchain koffie

Van Staveren: “Token gaat all-in. Met onze eerst lading van 60.000 kilo geproduceerd door kleine koffieboeren en blockchain-traceerbaar, willen we bewijzen dat een eerlijke verdeelde waardeketen mogelijk is. We hebben lang genoeg gepraat over leefbaar inkomen voor boeren. Met blockchain hebben we nu het middel! Waarom wachten?”

Token komt voort uit een samenwerking tussen Bext360, Moyee Coffee en Stichting FairChain, drie missie gedreven organisaties gericht op het ontwrichten van de wereldwijde koffieketen. Door blockchain technologie te combineren met praktische kennis, introduceren zij radicale transparantie in een sector die berucht is om het gebrek daaraan. Hun blockchain systeem laat zien wie wat verdient in iedere stap van de keten, zodat zowel consumenten als bedrijven inefficiënties kunnen identificeren en onnodige tussenschakels kunnen elimineren. Het bereidt ook de weg voor een eerlijker verdeling van de waarde door de hele keten.
“Blockchain gaat niet alleen over traceerbaarheid en transparantie, het gaat ook om eigenaarschap. Van wie is de koffie? Wie verdient het grootste deel van de tart?” zegt Van Staveren. “Token stelt onze community in staat deze vragen te beantwoorden en zelf de keuzes te maken.”

Echte community-owned koffie

“Blockchain is een ongelooflijke technologie, maar terwijl het een flinke hype is, weten weinigen wat het echt betekent,” zegt Mark Kauw van Stichting FairChain. “Token geeft mensen de kans om blockchain te ervaren, in plaats van erover te praten.”

Om de voordelen van blockchain tastbaar te maken voor consumenten, is iedere zakje Token koffie voorzien van, je raadt het al, een token. Iedere token is 50 eurocent waard, wat, claimt Van Staveren, het bedrag is dat Token bereid is aan marketing uit te geven, een fractie van wat een doorsnee koffiemerk uitgeeft, bovendien worden deze euro’s bij Token uitgegeven aan de crowd. Token consumenten kunnen met hun 50 eurocent naar KrypC Technologies, een platform gebouwd op blockchain gecreëerd voor Token, en zelf beslissen waarin ze hun geld investeren – in henzelf door korting op de koffie, in het merk Token of in de boerenfamilies die hun koffie produceren.

“Blockchain creëert nieuwe economische kansen. In plaats van de winsten in de eigen zakken te steken, zoals de meeste bedrijven zouden doen, geven wij het aan de mensen die er het meest toe doen: de boeren en de koffiedrinkers. Token stelt mensen in staat het geld te investeren dat ze besparen dankzij blockchain. We hebben geen invloed als bedrijf, we zijn slecht facilitator. Hoe ze investeren is aan hen.”

Bestel Token nu

Blockchain koffie TokenEen beperkte oplage 250 gram zakjes kan nu al worden besteld via Token’s kanalen, die donderdag 21 juni om 12 uur bekend worden gemaakt. De eerste 100 eigenaren
die investeren, verdienen een speciale ‘Token van waardering’ en worden uitgenodigd om Token’s smaakprofiel te perfectioneren.

Voor meer informatie:

  • neem contact op met Mark Kauw via mark@fairchain.rog
  • of ga naar fairchain.org/blockchainforgood

UPDATE donderdagmiddag 21 juni 2018:
Vanaf NU kun je de Token koffie (vanuit een eerste beperkte voorraad) bestellen op: https://tkn.coffee (en daarmee één van de eerste “CEO´s” van dit community-owned koffiemerk worden!)

>> meer duurzaam nieuws <<