Ecocide-wetgeving

´Advocaat van de aarde` pleit voor Ecocide-wet

Moet vernietiging van de aarde als misdrijf tegen de menselijkheid worden erkend? 

ecocide-wetgeving - Polly Higgins

Polly Higgins vindt van wel !

Graag vragen wij hier aandacht voor de uitzending van het programma Tegenlicht van de VPRO op zondagavond 15 november 2015, waarin de Schotse advocaat Polly Higgins pleit voor het invoeren van een internationaal geldende ´Ecocide-wet`.

Polly Higgins en de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón vinden dat naast vier internationaal erkende misdrijven (oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid) een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide.

De invoering van deze (reeds in concept aanwezige) Ecocide-wet stuit op veel verzet in de wereld van de grote multinationals, omdat deze niet meer vrijelijk gebruik/misbruik kunnen maken van de aarde om aan de belangen (financiële eisen) van hun aandeelhouders tegemoet te komen.

ecocide wetgeving

Klik op bovenstaande afbeelding om het pleidooi van Polly Higgins voor een internationale ecocide-wetgeving te bekijken.  (met excuses voor eventueel voorafgaande advertenties)

Volgens Polly Higgins is het realiseren van een ecocide-wet slechts een kwestie van politieke wil. Er hoeft maar één staatshoofd te zijn die de noodzaak van haar wetsvoorstel inziet om de bal aan het rollen te krijgen. Grote ontwikkelingen als deze komen volgens Higgins nooit geleidelijk op, maar vinden vaak plaats als donderslag bij heldere hemel. Doordat er een zekere noodzaak is die de druk steeds hoger opvoert, kan één ogenschijnlijk kleine gebeurtenis de druppel zijn en revolutionaire ontwikkelingen mogelijk maken.

Laten we er voor zorgen dat die ´druppel` (en dus een ecocide-wet) er komt !

Zie ook: Polly Higgins in ´Room for Discussion`

>> duurzaam nieuws <<