B Corp gelanceerd in Europa

b-corp-logo´B Corp` gelanceerd in Europa, met Nederland voorop.

Europa’s duurzame koplopers bij elkaar in Amsterdam

Amsterdam, 21 april 2015 – Europa’s duurzame koplopers komen vandaag en morgen bij elkaar in Amsterdam om de officiële start van B Corp in Europa te vieren. Na het succes in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Canada en Australië komt de B Corp beweging nu naar Europa. B Corp inspireert mensen om ondernemerschap in te zetten als middel om de wereld te verbeteren. De introductie van B Corp in Europa zal de groei aanjagen van groene, maatschappelijk betrokken en impact-gedreven bedrijven.

B Corps voldoen aan strenge sociaal-maatschappelijke criteria en blinken uit op het gebied van milieu-impact, transparantie en corporate governance. Met een groeiende markt voor eerlijk geproduceerde, duurzame en biologische producten is B Corp als Europese standaard meer dan welkom. Steeds meer bedrijven, zoals Ben & Jerry’s, Patagonia en Triodos Bank, beseffen dat consumenten tegenwoordig niet alleen goede producten willen kopen, maar ook eisen dat de bedrijven waarvan ze kopen een bijdrage leveren aan een betere wereld.

“B Corp sluit naadloos aan bij Europese bedrijven die nu al op duurzame wijze opereren” zegt Leen Zevenbergen, serie-ondernemer en drijvende kracht achter B Corp in Europa. “B Corp vormt de nieuwe benchmark voor organisaties die het verschil willen maken voor hun medewerkers, de gemeenschap en het milieu.”

Triodos Bank kondige vandaag aan als eerste bank in Nederland het B Corp certificeringproces te hebben doorlopen. Triodos Bank CEO Peter Blom: “Een groeiende groep succesvolle, duurzame bedrijven gebruikt de kracht van ondernemerschap om maatschappelijke impact en positieve verandering te bewerkstelligen. Deze B Corps richten zich op lange termijn toegevoegde waarde voor alle belanghebbenden, niet alleen op financiële winst voor de aandeelhouders. Duurzaamheid is volledig geïntegreerd in hun bedrijfsvoering. B Corp certificering helpt om de bekendheid en geloofwaardigheid van duurzaam ondernemen te vergroten. De certificering stimuleert bedrijven om hun duurzame prestaties te verbeteren. Wij zijn onderdeel van deze beweging en zijn trots om nu zelf  een B Corp te zijn.”

B Corp oprichters in Nederland

De eerste 60 Europese B Corps sluiten zich aan bij een wereldwijde beweging van ruim 1.300 bedrijven in 38 landen en 121 sectoren. Met zo’n 40 B Corps loopt Nederland voorop in de razendsnelle groei van de beweging. Bedrijven die zich als koploper aansloten zijn onder andere Tony’s Chocolonely, Dopper, Moyee Coffee, Fairphone, Snappcar en Sungevity. In 2017 hoopt B Lab Europe te zijn gegroeid met 1000 bedrijven in Europa. De drie Amerikaanse oprichters van B Corp en de regionale partners uit de rest van de wereld zijn vandaag aanwezig bij de lancering van B Corp in Europa. “We zijn verheugd met de komst van deze Europese tak,” zegt B Lab mede-oprichter Bart Houlahan. “We hopen dat B Corp Europe de groei van de beweging in Europa kan aanjagen en bedrijven kan inspireren om niet alleen de beste in de wereld te zijn, maar vooral ook de beste voor de wereld.”

Marcello Palazzi, samen met Leen Zevenbergen de drijvende kracht achter de komst van B Corp naar Europa, heeft grote plannen: “Afgelopen jaar hebben 60 Europese bedrijven zich aangesloten bij B Corp. Momenteel zijn er nog eens 500 bedrijven in Europa bezig met het certificeringsproces. Het is fantastisch om te zien hoe snel de beweging groeit.”

>> Meer informatie en Europese B Corps <<


Is de BV passé en wordt B Corp de duurzame bedrijfsvorm?

>> duurzaam nieuws <<