Upcycling autobanden

Upcycling van afgedankte autobanden tot ´carbon black`

upcycling autobandenBlack Bear levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie door de upcycling van afgedankte autobanden tot ´carbon black`, een hoogwaardige grondstof die gebruikt wordt bij de productie van ondermeer (nieuwe) banden, coatings, inkten, plastics en technisch rubber.

Daarvoor heeft Black Bear een speciale upcycling installatie gebouwd in haar fabriekshal in Nederweert, Limburg.

Veel buitenlandse partijen zijn geïnteresseerd om samen met Black Bear dergelijke installaties te bouwen. In samenwerking met deze buitenlandse partijen  wordt door Black Bear dan ook gewerkt aan een internationale uitrol van zo´n 800 installaties voor upcycling van autobanden.

Met elke upcycling installatie voor afgedankte autobanden die op basis van de Black Bear technologie gebouwd wordt, kan meer CO2 bespaard worden dan 1 miljoen bomen kunnen absorberen!

Hoe draagt deze upcycling van autobanden bij aan de circulaire economie?

Autobanden vormen een dubbel milieuprobleem. Aan de ene kant is de productie van nieuwe banden erg vervuilend en aan de andere kant worden per jaar meer dan 1 miljard oude banden afgedankt, die vaak in het milieu achterblijven als bron van ziektes zoals malaria.  Black Bear’s innovatieve upcycling technologie biedt een circulaire oplossing voor beide problemen.

upcycling autobandenEen belangrijke component in autobanden is een zwart poeder genaamd ‘carbon black’. Er is minstens 2 tot 2,5 liter aardolie nodig om 1 kilo carbon black te produceren. Dit proces is zeer vervuilend en er komen veel broeikasgassen bij vrij. De upcycling technologie van Black Bear maakt het nu mogelijk om carbon black met een zeer hoge kwaliteit te herwinnen, zodat het direct weer als grondstof ingezet kan worden voor de productie van nieuwe banden, rubber, verf, inkt en andere toepassingen.

Reeds vele bedrijven, zoals Michelin, GoodYear, Trelleborg, AkzoNobel, Hutchinson en Siegwerk, hebben Black Bear’s carbon black positief getest.

Voor meer informatie >> website van Black Bear 

Bekijk een video over upcycling van afgedankte autobanden tot carbon black:

upcycling autobanden(klik op bovenstaande afbeelding)

Upcycling van autobanden als voorbeeld van circulaire economie !

Leverancier duurzame producten