Normal is Over ?

´Normal is Over` – Een film van Renée Scheltema

Normal is Over - Een film van Renée ScheltemaDe filmmaker Renée Scheltema woont sinds enige decennia in Zuid-Afrika en bekijkt Nederland met de bril van een buitenstaander. Soms met grote verwondering, want hoewel duurzaamheid hier hartstikke hip is, draait alles ondertussen om groei. “Eens in de zoveel jaar kom ik terug en dan zie ik alleen maar meer plastic om steeds kleinere hoeveelheden bespoten aardbeien. En ik zie wel hier en daar windmolens, maar tegelijkertijd zijn er ook nog steeds kolencentrales. Dan ben je toch een beetje schizofreen bezig, denk ik dan.”

Hetzelfde gedrag zag ze terug in andere landen. Waarom toch? Ze wilde ook begrijpen waarom we zo weinig met het rapport van de Club van Rome hebben gedaan. “Sinds 1972, toen ´Grenzen aan de groei uitkwam`, weet ik al dat economische groei de grote boosdoener is.”

Daarom wilde Renée Scheltema een nieuwe film maken en uitzoeken wat economische groei nou precies betekent en wat de drijfveren ervan zijn. De vragen erachter heeft ze tot de bodem uitgezocht en is niet alleen maar bij de symptomen van het probleem blijven hangen.

>> Bekijk de trailer van de film <<

.
De hedendaagse Pippi Langkous

“Ik begon aan Normal is Over omdat ik boos was, omdat ik zag dat iedereen zo schizofreen bezig was. Ik ben net oud genoeg ben om veertig jaar terug te kijken, maar ik kan nog in een boom klimmen en tien minuten op mijn kop staan. Dus ik dacht, nou Pippi, we gaan dit aanpakken en ik zie wel waar het schip strandt. Ik doe dit helemaal vrij, een beetje alsof je een schilderij maakt omdat je daar behoefte aan hebt. Voor mijn kinderen en mijn kleinkinderen. Het komt echt uit mijn hart en vanuit mijn ziel en met mijn laatste centen. Het klinkt een beetje raar, maar ik dacht, als ik sterf nadat deze film af is, dan heb ik in ieder geval mijn steentje bijgedragen. Zo van: Renée waarschuwt nog één keer.”

´Normal is Over` is voor US$ 7,50 via haar website te koop.

.
Normal is Over - The Movie

Enkele reacties over de film:

What surprised me about this movie was the money angle, accessing some of the great minds
from the Club of Rome and beyond, to tell us where we went wrong and how we need to think
about changing direction.  …Smart, different and compelling
Andy Ridley, Former CEO Earth Hour. Managing Director Circle Economy

“I am deeply impressed by the commitment and dedication of Renée Scheltema. Her movie could
be a catalyst for changing the world. Her documentary is a must for every decision maker of this
planet.”
Prof. Michael Braungart, Co-founder Cradle-2-Cradle

.
Bron: Down to Earth magazine